«

»

Aug 21

To τρίτο μνημόνιο θα αποτύχει και μαζί θα αποτύχει και ο ΣΥΡΙΖΑ – Παγιδευμένη η Ελλάδα στο αδιέξοδο

MOU3Το συμπέρασμα είναι ότι γνωρίζουμε εκ των προτέρων το συμπέρασμα – Θα αποτύχει το τρίτο μνημόνιο μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ….
Ο αριστερός ΣΥΡΙΖΑ, θα εφαρμόσει μνημόνιο με τις μικρότερες δυνατές παρενέργειες και λόγω της αποδοχής που τυγχάνει ο Τσίπρας στην ελληνική κοινωνία, το σκληρό μνημόνιο θα φθείρει αργά τον ΣΥΡΙΖΑ ελλείψει αντίπαλου πολιτικού δέους.
Το πολιτικό επιχείρημα που προβάλλεται είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει κοινωνική στήριξη σε αντίθεση με την αστική ΝΔ που έχασε τα κοινωνικά ερείσματα της.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ελέγχοντας όλα τα ρεύματα αμφισβήτησης στην κοινωνία, σε αντίθεση με τα αστικά κόμματα του καναπέ και επίσης ο μεταλλαγμένος μνημονικός ΣΥΡΙΖΑ, θα καταφέρει να εφαρμόσει το μνημόνιο με τις μικρότερες δυνατές παρενέργειες.
Θα εξελιχθούν έτσι τα πράγματα;
Τα μνημόνια επέφεραν ριζική μείωση του εθνικού και κοινωνικού πλούτου.
Τα δύο προηγούμενα μνημόνια επέφεραν τις εξής παρενέργειες.
1)Μειώθηκε το ΑΕΠ κατά 25% δηλαδή περίπου κατά 48-50 δισεκ. μειώθηκε ο εθνικός πλούτος.
2)Οι καταθέσεις μειώθηκαν περίπου 119 δισεκ. από τα 237,8 δισεκ. αρχές του 2010 στα 119 δισεκ. τον Ιούλιο του 2015.
Ο κοινωνικός πλούτος μειώθηκε 119 δισεκ.
3)Οι τράπεζες ανακεφαλαιοποιήθηκαν παραμένουν όμηροι του κράτους ύφεσης και παρακμής, εξαρτημένες από δανεικά κεφάλαια και δανεική ρευστότητα, οι τράπεζες δεν μπορούν να ανακάμψουν.
Το 2009 επενδύθηκαν 5 δισεκ. μέσω προνομιούχων μετοχών, το 2013 περίπου 25 δισεκ. σε κεφάλαια και το 2014 από τους ιδιώτες περίπου 8,3 δισεκ. κεφάλαια.
4)Η επίδραση στην κοινωνία ακραία, ακραία φορολόγηση, ακραίες μειώσεις μισθών και συντάξεων, γενικώς ακραίες επιπτώσεις.
5)Η Ελλάδα άλλαξε την δομή του χρέους όχι το ύψος του χρέους και από ομόλογα που κατείχαν οι ιδιώτες που δάνειζαν το ελληνικό κράτος μετατράπηκε σε διακρατικό χρέος.
Το οποίο προσωρινά μειώθηκε στα 305 δισεκ. λόγω της επιστροφής των 11 δισεκ του ΤΧΣ στον ESM αλλά θα αυξηθεί εκ νέου λόγω του νέου δανείου των 84-86 δισεκ. που θα συνάψει το ελληνικό κράτος με το τρίτο μνημόνιο.
Το χρέος θα φθάσει στο 200% του ΑΕΠ.
Το ελληνικό χρέος με απόλυτους όρους επιδεινώνεται ενώ παραμείνει χρέος διακρατικό όχι όπως είναι η δομή του χρέους σε όλα τα κράτη του πλανήτη, τα κράτη δανείζονται από τους θεσμικούς ιδιώτες και τις τράπεζες.
Ύφεση, χρέος, μείωση καταθέσεων, μείωση εθνικού πλούτου επέδρασαν τόσο καταλυτικά στην Ελλάδα που την υποχρεώνουν σε τρίτο μνημόνιο.
Το δεύτερο μνημόνιο ακολούθησε γιατί απέτυχε το πρώτο μνημόνιο.
Το τρίτο μνημόνιο ακολουθεί γιατί απέτυχε το δεύτερο μνημόνιο.
Ο φαύλος κύκλος της αποτυχίας θα συνεχιστεί με το τρίτο μνημόνιο 100% για τους εξής λόγους

1)Η ύφεση συνεχίζεται με μεγάλες πιθανότητες 2015 με 2016 το ΑΕΠ να μειωθεί σωρευτικά -5,5%.
Για να μπορέσει να αποδώσει το μνημόνιο απαιτείται αύξηση του εθνικού πλούτου κατά 15% που σημαίνει να παραχθούν περίπου 28-30 δισεκ. νέου πλούτου.

2)Οι καταθέσεις από τα 119 δισεκ. θα πρέπει να φθάσουν στα 180  δισεκ. ώστε οι τράπεζες να είναι αυτάρκεις σε ρευστότητα και μέσω αυτής της αυτάρκειας να χρηματοδοτήσουν την οικονομία.
Με δανεική ρευστότητα από το ELA και το ευρωσύστημα καμία τράπεζα δεν θα χρηματοδοτήσει την οικονομία.
Κανείς τραπεζίτης δεν θα ρισκάρει μια ρευστότητα που έχει δανειστεί και μάλιστα κάτω από πολύ αυστηρές προδιαγραφές.
Τα 119 δισεκ. καταθέσεις για να γίνουν 180 δισεκ. απαιτείται αύξηση 60 δισεκ.
Για να αυξηθούν οι καταθέσεις κατά 60 δισεκ. απαιτείται όχι μόνο αύξηση του ΑΕΠ αλλά κυρίως μεγάλη ασφάλεια στις τράπεζες και κυρίως πολλές ξένες επενδύσεις.
Το 2007-2009 οι εφοπλιστές αλλά και έλληνες που έχουν δραστηριότητες στο εξωτερικό αντιμετώπισαν πολύ ευνοϊκές συνθήκες και έφεραν στην Ελλάδα 30-32 δισεκ. καταθέσεις.
Οι καταθέσεις στην Ελλάδα δεν θα έρθουν με φορολογικά κίνητρα.
Φορολογικά κίνητρα υπάρχουν παντού στον κόσμο και η Ζιμπάμπουε έχει φορολογικά κίνητρα.

3) Ποιο είναι ο μεγάλος στόχος, το διακύβευμα της Ελλάδος σήμερα;
Στο παρελθόν χτίστηκαν  success story το 2001-2002 η μετάβαση στο ευρώ, το 2005-2007 η καταναλωτική ευδαιμονία, η κερδοφορία τραπεζών και επιχειρήσεων, η ανάπτυξη στα Βαλκάνια.
Το 2008-2010 δημιουργήθηκε ο μεγαλύτερος κοινωνικός πλούτος, οι καταθέσεις αυξάνονταν με καταιγιστικούς ρυθμούς, οι εφοπλιστές έφεραν τα κεφάλαια τους στην Ελλάδα  και φθάσαμε στα επίπεδα ρεκόρ τα 237,8 δισεκ. καταθέσεις Ιανουάριο του 2010.
Επί 10 χρόνια ο οικονομικός κύκλος ήταν ανοδικός που συγκάλυπτε τα λάθη.
Η δυναμική του κύκλου είναι πάντα τόσο ισχυρή που συγκαλύπτει ή αποκαλύπτει λάθη.
Με την ολοκλήρωση του ανοδικού κύκλου ακολούθησε η βίαιη μετάπτωση της οικονομίας στον καθοδικό κύκλο.
Είθισται η μετάβαση από την ανοδική στην καθοδική πορεία της αγοράς να είναι συμμετρική και ήπια ώστε η κοινωνία και η οικονομία να περάσει από την μια φάση στην άλλη.
Η αλληλοδιαδοχή των οικονομικών κύκλων είθισται να είναι διαχειρίσιμη.
Στην Ελλάδα η βιαιότητα της προσαρμογής δεν είχε ούτε έχει προηγούμενο.
Το διακύβευμα ότι θα αλλάξει η Ελλάδα ξεπουλώντας 80.000 ακίνητα ή ιδιωτικοποιώντας σε εξευτελιστικές τιμές δεν αλλάζεις τίποτε κρατώντας 700 χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους και συνθλίβοντας την ιδιωτική οικονομία.
Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι το νέο hot story της Ελλάδος αυτό που θα δελεάσει πάλι την διεθνή επενδυτική κοινότητα είναι το restart στην οικονομία η επανεκκίνηση και εξυγίανση.
Π.χ. αν πουληθούν 80.000 ακίνητα από αυτό το Ταμείο των 50 δισεκ. δεν θα είναι επιτυχία;
Πολλού υποστηρίζουν μα αυτά τα ακίνητα δεν ήταν αναξιοποίητα άρα αφού θα αξιοποιηθούν θα δημιουργήσουν προστιθέμενη αξία;
Αυτά τα 50 δισεκ. όμως δεν έχουν αναπτυξιακό χαρακτήρα, κατευθύνονται στο χρέος και θα ελέγχονται από την Τρόικα.
Συν τοις άλλοις ο στόχος των 50 δισεκ είναι σε βάθος πολλών ετών.
Επίσης υπάρχει και ένα άλλο πρόβλημα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πιστεύει στην αγορά με τον παραδοσιακό φιλελεύθερο τρόπο οπότε πως θα ταυτιστεί με το ιδιωτικό κεφάλαιο το οποίο εξοντώνει αν αποτιμήσουμε την νέα φορολογική πολιτική της κυβέρνησης;

4)Ο τρόπος με τον οποίο θα πραγματοποιηθεί και η 3η κατά σειρά ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε αποτυχία γιατί οι τράπεζες θα παραμείνουν εγκλωβισμένες με δανειακά κεφάλαια και ρευστότητα και δεν θα μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν την οικονομία για τα επόμενα 2-3 χρόνια τουλάχιστον.
Ότι συνέβη το 2013 και 2014 όπου καλλιεργήθηκαν ελπίδες και διαψεύστηκαν έτσι θα γίνει και τώρα.

Η 7μηνη περίοδος διακυβέρνησης είναι τουλάχιστον τραγική

Η αποτυχημένη διακυβέρνηση Σαμαρά θα κόστιζε στην Ελλάδα 50 δισεκ.
Η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει κοστίσει στην Ελλάδα 120 δισεκ.
Ποια είναι τα δεδομένα.
Ο Σαμαράς έχοντας αποτύχει να σκίσει τα μνημόνια, οδηγείτο με μαθηματική ακρίβεια σε ένα τρίτο μνημόνιο το οποίο είχε προσδιοριστεί τότε στα 30 ή 35 δισεκ. αν και η ελληνική κυβέρνηση είχε κατεβάσει τον πήχη στα 27 ή 29 δισεκ.
Ας δεχθούμε όμως ότι θα ήταν 35 δισεκ.
Οι καταθέσεις παρέμεναν σταθερές από 160 έως 164 δισεκ.
Η μεγάλη βουτιά του Ιανουαρίου του 2015 στα 148 δισεκ. ή 12 δισεκ. απώλειας αποδίδεται στο γεγονός ότι οι καταθέτες έβλεπαν την άνοδο στην εξουσία του ΣΥΡΙΖΑ και η τρομοκρατία της ΝΔ περί των καταθέσεων έκανε ζημία.
Τα 12 δισεκ. απώλεια καταθέσεων θα πρέπει να μοιραστούν μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ γιατί οι καταθέτες επηρεάστηκαν από τον φόβο προς τον ΣΥΡΙΖΑ και την τρομολαγνεία της ΝΔ.
Άρα 35 δισεκ. το νέο μνημόνιο, περίπου 8 δισεκ. απώλειες καταθέσεων και 7,5 δισεκ. το κόστος των νέων μέτρων δηλαδή συνολικά 50 δισεκ. χωρίς να προσμετρώνται άλλες παράμετροι.
Η διακυβέρνηση Τσίπρα ωστόσο μετά από 7 μήνες είναι τουλάχιστον προκλητικά επιζήμια ακόμη και αν συγκριθεί με την αποτυχημένη διακυβέρνηση Σαμαρά.
Γιατί.
Ο ΣΥΡΙΖΑ υπέγραψε μνημόνιο 86 δισεκ. αυξάνοντας το χρέος στο 200% του ΑΕΠ.
Από αυτά τα 86 δισεκ. το καθαρό βάρος μετά τις αποπληρωμές θα είναι 60 δισεκ.  και με ερωτηματικό για το ύψος της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, δεν θα είναι 25 δισεκ. αλλά 12 με 13 δισεκ. ευρώ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ θα υλοποιήσει μέτρα 13,5 δισεκ. με βάση το μνημόνιο νούμερο 3.
Από τις καταθέσεις χάθηκαν 36 δισεκ., μειώθηκαν οι καταθέσεις στις τράπεζες κατά την διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ 36 δισεκ. ευρώ από 155 δισεκ. στα 119 δισεκ. ευρώ.
Άρα έχουμε 60 δισεκ. το καθαρό δάνειο συν 36 δισεκ. μείωση καταθέσεων συν 13,5 δισεκ. το κόστος του μνημονίου.
Στο κόστος αυτό δεν προσμετρώνται οι άμεσες παρενέργειες από τα capital controls.
Η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σε 7 μήνες έχει κοστίσει 110 δισεκ. ευρώ χωρίς να προσμετράται η επίπτωση των capital controls στην οικονομία.
Μαζί με τις επιπτώσεις από τα capital controls η αρνητική επίδραση φθάνει τα 120 δισεκ. ευρώ.

Το συμπέρασμα είναι ότι γνωρίζουμε εκ των προτέρων το συμπέρασμα.
Θα αποτύχει το τρίτο μνημόνιο μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ.

(πρώτη ενημέρωση 20 Αυγούστου 2015, 08:16)

www.bankingnews.gr

Leave a Reply