«

»

Sep 28

Apple: Α, ναι θα δίνουμε τα δακτυλικά σας αποτυπώματα στην NSΑ, έτσι πρέπει!!

fingerprints-apple2

Η Apple φημίζεται στην αγορά της κινητής τηλεφωνίας για το καινούριο της τηλέφωνο 5S iPhone της που έχει αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων.
ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ, πως ο αισθητήρας αυτός είναι χαρακτηριστικό ασφαλείας. Ήταν κάτι που προκάλεσε έκπληξη και φυσικά πολλοί ήταν αυτοί που ανυπομονούσαν να το χρησιμοποιήσουν.

Να πούμε, βέβαια, πως το εν λόγω scanner δακτυλικών αποτυπωμάτων το έχει ήδη hack-άρει η γερμανική ομάδα Hackers «CCC».
Το ερώτημα που θα έπρεπε, όμως, πραγματικά να μας προβληματίζει και να μας ανησυχεί είναι το εξής:

Η Apple, θα μοιράζεται αυτή τη βάση δεδομένων των δακτυλικών αποτυπωμάτων με την NSA;

Και η απάντηση είναι:

ΝΑΙ.

Ο Tim Richardson, ο Περιφερειακός Διευθυντής του Τμήματος Marketing της Apple στη Βόρεια Αμερική, παραδέχεται την ανταλλαγή δεδομένων με την NSA.
Και για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, απαντώντας στην δημοσιογράφο του nationalreport.net Jane M. Agni, δήλωσε πως:

Οι βάσεις δεδομένων μας θα ενωθούν˙ το μόνο σίγουρο.
Την ιδέα για scan-άρισμα των δακτυλικών αποτυπωμάτων την είχε κάποιο μέλος της κυβέρνησής μας.
Απλώς, η κυβέρνηση δεν περίμενε να διαρρεύσει, και αυτό, από τον Snowden.

Και ο Richardson συνεχίζει:

Η NSA και το FBI, εδώ και ένα χρόνο τουλάχιστον, έχουν καταρτίσει μια ειδική βάση δεδομένων για να ωφεληθούν της νέας τεχνολογίας της Apple.
Έχουν συνθέσει μια βάση δεδομένων με δακτυλικά αποτυπώματα από όλο το έθνος. Μιλάμε για κάθε είδους δακτυλικά αποτυπώματα˙ από φυγόδικους μέχρι αγνοούμενους.

Όταν ο κ. Richardson ερωτήθηκε εάν η Apple νοιάζεται για την προστασία της ιδιωτικής ζωής, απήντησε:

Ειλικρινά, αν κάποιος είναι τόσο ανόητος ώστε να επιτρέψει κάτι τόσο ιδιάζον και εμμέσως εγκληματικό, όπως το να καταγραφούν τα δακτυλικά του αποτυπώματα από απρόσωπες εταιρείες και κρατικούς αξιωματούχους…
Ε, τότε δεν μπορείτε να κατηγορείτε εμάς που το εκμεταλλευόμαστε˙ έτσι δεν είναι;

Αν ρωτάτε την προσωπική μου άποψη, πιστεύω ότι αυτή η προσπάθεια θα είναι προς το ευρύτερο καλό. Μερικοί από τους τύπους, που η NSA και το FBI ελπίζουν να συλλάβουν, είναι αρκετά επικίνδυνοι.
Εκτός αυτού, δεν μπορεί κάποιος χρήστης να επικαλεστεί το Σύνταγμα.

Επειδή ο Richardson επικαλέστηκε το σύνταγμα για να καλύψει το γεγονός πως τα δίνει όλα στις Μυστικές Υπηρεσίες Ασφαλείας, να πούμε πως όντως, η Apple και η NSA έχουν δικαίωμα (εκ του Συντάγματος) να χρησιμοποιούν τις πληροφορίες που παρέχονται οικειοθελώς από τους πελάτες της Apple.
Αυτή είναι η πικρή αλήθεια.

Το ερώτημα, όμως, που προκύπτει είναι ότι ναι μεν ο χρήστης δίνει τα αποτυπώματά του σε μια απρόσωπη εταιρεία, όπως η Apple, αλλά είναι υποχρεωμένος να γνωρίζει και τα παρελκόμενα;
Ενημερώνεται δηλαδή, εκ των προτέρων, πως τα δακτυλικά του αποτυπώματα μεταφέρονται απευθείας από το κινητό του τηλέφωνο στις Μυστικές Υπηρεσίες Ασφαλείας;
-Ρητορική προφανώς η ερώτηση-.

Προφανώς, κάτι αντίστοιχο σκέφτεται και ο χρήστης που, ερωτηθείς, απήντησε στη δημοσιογράφο Jane Agni:

Δεν είναι αυτή η Αμερική που θέλουμε.
Και, σίγουρα, δεν μπορούμε να μιλάμε για ελευθερία… όταν εφαρμόζονται τέτοιες πρακτικές.
Είμαι αρκετά μεγάλος σε ηλικία.
Δεν είμαι ούτε καν καλός στο να απομνημονεύω τους κωδικούς μου πρόσβασης. Μου αρέσει η ιδέα να μπορώ να ξεκλειδώνω εύκολα τη συσκευή μου, της Apple, με ένα δακτυλικό αποτύπωμα.
Αυτό, όμως, δεν σημαίνει πως είμαι υποχρεωμένος να ανησυχώ ότι θα συνδεθώ με μια σειρά από δολοφονίες˙ κάτι τέτοιο μας γυρίζει πίσω στη δεκαετία του 70…

Και το σχετικό βίντεο, όπου η Apple το παραδέχεται (με κάθε επιφύλαξη). Ελπίζω, να είναι αντιληπτό πως αυτό δεν θα αφορά μόνο τις ΗΠΑ:

Πηγή

Leave a Reply