«

»

Aug 21

Μνημόνιο 3: H πορεία της χώρας προς το χειρότερο δεν θα έχει σταματημό

failed-states2Του Καθηγητή Γ.Ζουγανέλη

Η Ελλάδα είναι η πιο κακοδιοργανωμένη χώρα της Ευρωζώνης. Αυτό δεν είναι κάτι άγνωστο. Στο χάρτη των Failed States η Ελλάδα είναι διεθνώς κάπου στη μέση, στο ίδιο επίπεδο με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Αυτό πρακτικά σημαίνει ανάλογο μισθό, συντάξεις, ευκαιρίες για τους πολίτες· της κλπ.

Η έλλειψη παραγωγής και εξαγωγών αποτέλεσμα των κακών υποδομών και της διαπλοκής, που συνεχίζει να διασπαθίζει τα χρήματα των ευρωπαϊκών προγραμμάτων για ανάπτυξη σε επιλογές που δεν συνεισφέρουν στη αύξηση του δείκτη ανταγωνιστικότητας και σε κινήσεις χωρίς σχεδιασμό και οργάνωση είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας.

Η νοοτροπία των πολιτών λόγω της κακής ποιότητας της προσφερόμενης παιδείας και των καθημερινών εμπειριών δεν είναι κάτι που διορθώνεται απο τη μια μέρα στην άλλη. Τα πράγματα τρέχουν ενώ οι μηχανές όλων έχουν σκουριάσει απο το καθησιό και τις εγγυημένες απολαύσεις χωρίς δημιουργικό, που το σύστημα τους παρείχε για να μη βλέπουν τις “στραβές” του.

Το παρόν πολιτικό σύστημα είναι άχρηστο, γέννημα – θρέμμα μιας αρρωστημένης γεννιάς που έμαθε να απολαμβάνει χωρίς να ενδιαφέρεται για την αιτία αλλά μόνο για το αποτέλεσμα, που έμαθε να ενδιαφέρεται μόνο για τις απολαβές αλλά όχι για τους μηχανισμούς λήψης αποφάσεων, μιας γεννιάς που έμαθε να μη σκέφτεται αλλά να προωθεί το ατελές και το άχρηστο. Η Ελλάδα με αυτό το πολιτικό σύστημα δεν μπορεί να προχωρήσει και αυτό πρέπει να το καταλάβει και το ίδιο και μάλιστα το γρηγορότερο.

Όλα τα προβλήματα της Ελλάδας που θα καταστήσουν το χρέος της βιώσιμο είναι αδύνατο να επιλυθούν με την διόρθωση των δημοσιονομικών αλλά με την αύξηση της παραγωγής και τη δημιουργία ενός κράτους δικαίου με ευαισθησίες και αντανακλαστικά που κινούνται μέσα σε προκαθορισμένα όρια. Αυτά στην Ελλάδα ακούγονται απο το λαό που έχει συνηθίσει να ζεί χωρίς έλεγχο σαν “κινέζικα”. Η έλλειψη επικοινωνίας των κυβερνώντων με το λαό είναι ένα ακόμη πρόβλημα. Έχουν αποδειχθεί όλοι ώς ψεύτες και διαπλεκόμενοι. Υπάρχει κρίση εμπιστοσύνης και επιβεβαιωμένη ανικανότητα.

H έλλειψη ευθύνης και η ανάρμοστη ηλικιακά μέση συμπεριφορά του Έλληνα που είναι μακρυά απο τα μεγέθη ενός μέσου Ευρωπαίου πολίτη καθιστούν δύσκολη την εφαρμογή κανόνων και αλλαγών με αποτέλεσμα τίποτα να μη προχωράει γρήγορα και χωρίς πολλή και αχρείαστη συζήτηση.

Μια απομοίωση του χρέους ή μια επέκταση της περιόδου αποπληρωμής του δεν πρόκειται να βοηθήσει σε τίποτα. Μάλλον οι Γερμανοί δεν έχουν καταλάβει ακόμη, ότι τη Μέρκελ και τον Σόιμπλε τους βλέπουν για τελευταία φορά. Η ευθύνη της αποτυχίας του Ελληνικού προγράμματος θα είναι δική τους και γνωρίζω εκ των προτέρων ότι θα αποτύχει.

Η Ελλάδα πρέπει να αφεθεί στη τύχη της αλλά μέσα σε ένα προστατευμένο περιβάλλον για να ωριμάσει μέσα απο την ανάγκη για επιβίωση. Με το παρόν πολιτικό σύστημα λύση δεν πρόκειται να υπάρξει. Εκμετάλλευση επενδύσεων χωρίς ασφάλεια επίσης δεν πρόκειται να υπάρξει.

Το Μνημόνιο 3 θα αποτύχει. Μοναδικοί κερδισμένοι θα είναι οι διαχειριστές των μνημονίων, των ΕΣΠΑ κλπ. Η χωρίς αύξηση της παραγωγής αύξηση της φτώχειας στην Ελλάδα θα διαλύσει πλήρως και θα αποξενώσει ότι έχει απομείνει στο συνδετικό της κοινωνικό ιστό.

Το μεταναστευτικό είναι μια βόμβα με πυροκροτητή που μπορεί να ενεργοποιηθεί απο στιγμή σε στιγμή. Οι πιθανότητες δείχνουν ότι υπάρχει σχέδιο διάλυσης. Η ελπίδα όμως πάντα παθαίνει τελευταία. Το πνεύμα ελπίζει να νικήσει τη πραγματικότητα. Ίδομεν…

Leave a Reply