«

»

Jul 12

Ενέργεια: Νόμοι για τη ΔΕΗ και τον Αιγιαλό. Ξέρουν τι ακριβώς κάνουν…

sea-energyΤου καθηγητή Γ.Ζουγανέλη

Σε προηγούμενο άρθρο σας μίλησα για το θέμα της “μικρής” ΔΕΗ (βλέπετε σχετικά εδώ). Απο τη πώληση της μικρής ΔΕΗ όπως και απο κάθε ιδιωτικοποίηση δημόσιου κοινωφελούς αγαθού αναμένεται μείωση των φόρων για τον καταναλωτή αφού τους υπαλλήλους της εταιρείας θα τους πληρώνουν οι αγοραστές αλλά το πιθανότερο αύξηση των τιμών των παραγομένων αγαθών. Αυτό αναμένεται να συμβεί στο σύντομο μέλλον για το ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικά για το νερό. Πίσω απο τη πώληση της ΔΕΗ κρύβεται η πώληση του λιγνίτη που έχει προίκα η ΔΕΗ, που είναι αξίας 25 δις ευρώ.

Πίσω απο το νόμο για τον αιγιαλό κρύβεται κάτι πονηρότερο, η απαγόρευση της πρόσβασης στις ακτές και πίσω απο αυτό η  απαγόρευση στους πολίτες της ελεύθερης εκμετάλλευσης της ενέργειας που παράγεται απο τη κίνηση των ρευμάτων της θάλασσας ή της ενέργειας απο αιολικά θαλάσσης κλπ. Πράσινη ενέργεια είναι και αυτό. Στη πορεία ελέγχου του νερού μέσα απο την ιδιωτικοποίηση του είναι και η καταγραφή όλων των γεωτρήσεων. Είναι γνωστό ότι απο το νερό παράγεται ενέργεια. Όλα όσα είπα συμπλέουν.

Το θέμα του δημοψηφίσματος της “μικρής” ΔΕΗ δεν απέδειξε για πρώτη φορά ότι δεν υπάρχει αντιμνημονιακό κόμμα στην Ελλάδα (βλέπετε εδώ). O λόγος που “ανέβασα” το θέμα ήταν για να σας σπρώξω να το δείτε τη στιγμή που θα εξελισσόταν. Ήθελα να δείτε ότι τα “αντιμνημονιακά” κόμματα θα έφερναν στο τέλος 8 προτάσεις για ψήφιση και φυσικά πολλές πολλές καταγγελίες για να ρίξουν τη μπάλα στην εξέδρα. Τα αντιμνημονιακά κόμματα ήθελαν 120 ψήφους για να γίνει συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής και “181 ψήφους” για να υπάρξει δημοψήφισμα! Αυτό το “181 ψήφους” πόσες φορές το ακούσατε απο τα εγκεκριμένα ΜΜΕ;

Μετά την αποτυχία τους να έχουν σοβαρή θέση για το δημοψήφισμα εμφάνισαν σαν δικαιολογία, ότι η συγκέντρωση άνευ αιτίας για δημοψήφισμα (απο που να βρούν τους 181 ψήφους) έγινε για να δούν άν μπορούν να μαζέψουν πάνω απο 120 ψήφους, ώστε να μη εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας απο τη παρούσα Βουλή!

Πολύ “αθώα” αυτή η σκέψη, αφού σε όσους κινούνται στο περιστύλιο είναι γνωστό ότι η ταρίφα ανα ψήφο βουλευτή για Πρόεδρο της Δημοκρατίας ξεπερνάει τις 500 χιλιάδες ευρώ… Ακόμη και αν είναι έτσι, η καταμέτρηση των ψήφων πρίν τις κάλπες για πρόεδρο βοηθάει περισσότερο τη κυβέρνηση, ώστε να ξέρει τί έρχεται τον Οκτώβρη και να επιταχύνει όσα έχει συμφωνήσει με τα αφεντικά της να κάνει στη διάρκεια της διακυβέρνησής της.

Το πιο τραγικό σημείο είναι η αποχώρηση όλων των κομμάτων της αντίπολίτευσης απο τη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τη “μικρή” ΔΕΗ. Ποιός θα μίλήσει για τη μείωση των φόρων και το ξεπούλημα του λιγνίτη μέσα στη Βουλή ώστε αυτό να καταγραφεί στα πρακτικά; H καταγραφή έχει τη σημασία της και η συζήτηση έχει την αξία της για να μάθει ο λαός τι κρύβεται πίσω απο τη πώληση της ΔΕΗ και σε λίγο του νερού, το νόμο για τον αιγιαλό, τη καταγραφή των γεωτρήσεων κλπ.

Aκολουθεί μια συνέντευξη που έδωσα στο Γιώργο Σαχίνη για το θέμα της ΔΕΗ στο Radio 98.4.

Στο σημείο της συνέντευξης, στο οποίο αναφέρομαι στις ψήφους αριθμού 151 βουλευτών, εκτός εκείνου του σημείου των 181 βουλευτών που ήδη ανέλυσα, αναφέρομαι σε μια ασάφεια – κατά τη γνώμη μου – που υπάρχει στο άρθρο 44 παρ.2  το οποίο μπορεί να δημιουργήσει πολιτειακή ανωμαλία.

Για τη περίπτωση της πρόκλησης δημοψηφίσματος απο 151 βουλευτές το άρθρο 44 παρ.2, λέει ότι δημοψήφισμα μπορεί να γίνει αν το θέμα εισαχθεί στη Βουλή σαν Εθνικό!

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προκηρύσσει με διάταγμα δημοψήφισμα για κρίσιμα εθνικά θέματα, ύστερα από απόφαση της απόλυτης πλειοψηφίας του όλου αριθμού των βουλευτών, που λαμβάνεται με πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου (εννοεί, προς το Πρόεδρο της Δημοκρατίας).

 

ΙΣΟΣΥΝΑΜΑ

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας προκηρύσσει με διάταγμα δημοψήφισμα για κρίσιμα εθνικά θέματα που λαμβάνεται με πρόταση του Yπουργικού Συμβουλίου, ύστερα από απόφαση της απόλυτης πλειοψηφίας του όλου αριθμού των βουλευτών.

Εκτός αυτού όμως και η παραίτηση όλων των βουλευτών της “αντιμνημονιακής” αντιπολίτευσης θα μπορούσε να προκαλέσει πολιτειακό πρόβλημα που θα οδηγήσει σε εκλογές. Δεν ξέρω αν  υπήρχε καλύτερη ευκαιρία για να συμβεί αυτό.

Αντί να παραιτηθούν, oι βουλευτές της αντιπολίτευσης την κοπάνησαν ενώ οι ΑΝΕΛ άρχισαν να ζητούν εξεταστική επιτροπή για την ΕΛΣΤΑΤ για να αθωωθούν και αυτή τη φορά οι ένοχοι, τα γνωστά…

Πηγή

Leave a Reply