«

»

Sep 11

Δεν έχουν αίσθηση της κατάστασης. Το Bailin και το Grexit είναι ακόμη εδώ.

megaro-mousikis-daneiaΤου Καθηγητή Γ.Ζουγανέλη

Δεν έφτανε το ευτράπελο debate έχουμε και τα ευτράπελα της κοινωνίας που σε κάνουν να θυμάσαι το βόθρο που πατάς και τί να περιμένεις. Το μαγαλύτερο πρόβλημα δημιουργεί το χάσιμο της λογικής και ο θάνατος των αξιών με αποτέλεσμα η Ελλάδα να έχει χάσει τελείως το προσανατολισμό της είτε αυτός αφορά τις πολιτικές επιλογές της  είτε αυτός αφορά την επιβίωση της.

Χαρακτηριστικά σημάδια εκφυλλισμού της λογικής και των αξιών, σας παρουσιάζω στη συνέχεια…

  • Δεν ξέρεις απο καινοτομική ανάπτυξη; Mίλα μας για αυτή. Πες μας. ότι όλα στη Ελλάδα είναι ωραία, ότι η χώρα διαθέτει τους ανθρώπους και τα tools αλλά ξέχασε να μας πείς, ότι επι τόσα χρόνια οι εξαιρετικοί επιστήμονες και άνθρωποι για τους οποίους μας μιλάς (αξιοκρατικά επιλεγμένοι απο το αποτυχημένο σύστημα που χρεοκόπησε την Ελλάδα) δεν έχουν πρσφέρει στη χώρα που τους ταίζει ούτε μια βιομηχανία που να φτειάχνει πινέζες, σπίρτα κλπ. Ρίχτα και στους Γερμανούς…
  • Δεν έχεις πληρώσει τα χρέη σου; Πούλα μας τρέλλα. Βλέπετε αυτά που δήλωσε για τα χρέη του Μεγάρου ο Πρόεδρός του αλλά και το τρόπο συμπεριφοράς των ΜΜΕ της διαπλοκής όταν τους μιλούν για τα αγύριστα δάνεια τους. Απαξιώ να σας μεταφέρω τις λεπτομέρειες.

  • Θέλεις να κάνεις πολιτική; Kάνε συκοφαντίες και μηνύσεις. Ρίχνε τη μπάλα στην εξέδρα για μη μαθαίνει ο κόσμος, να περνάει η ώρα και για να τρώνε οι φίλοι σου απο τα κρυφά κόλπα. Αν είσαι κυβέρνηση κάνε πολιτική προθέσεων. Πρώτοι σε αυτά είναι οι ΑΝΕΛ αλλά και το ΣΥΡΙΖΑ. Η ΝΔ πάλι έχει σπάσει τα κοντέρ απο τις μλκιες που έκανε. Η χώρα πολιτικά είναι στο κόκκινο του θανάτου.
  • Είσαι πολιτικός και δεν θέλεις να ευρεθείς ποτέ ένοχος; Θα δικάζεις τον εαυτό σου (νόμος περί ευθύνης υπουργών) και θα έχεις συμβούλους τους κολλητούς του κόμματος σου απο τα ΑΕΙ για να δικαιολογούν τις αποφάσεις σου
  • Δεν θέλεις να πληρώνεις φόρους επειδή είσαι εφοπλιστής; Πές μας ότι δεν θές να χάσεις την ανταγωνιστικότητα σου, βάλε και το Ποτάμι να μας πεί ότι λιγότερο φόρο θα πληρώνουν αυτοί που προσφέρουν δουλειές και εμείς το τρώμε. Το τρώμε γιατί για ανάπτυξη και παραγωγή μιλούν στα ΜΜΕ των εφοπλιστών και των νταβατζήδων, οικονομολόγοι που δεν ξέρουν τί είναι ανάπτυξη και τί παραγωγή.
  • Είσαι δικαστικός ή στρατιωτικός μίλα για αυξήσεις και παίρνε τις για να κάνεις αψεγάδιαστα τη δουλειά σου κα κυρίως την ώρα που πρέπει…
  • Είσαι γιατρός πάρε το φακελάκι σου και μη πληρώνεις φόρους. Αφού όμως αυτό δεν μπορεί να γίνει πια, πήγαινε στην Αγγλία και τη Γερμανία να μάθεις να πληρώνεις και μετά γύρνα στο μαντρί να παριστάνεις τον Ευρωπαίο.

Όλα αυτά δείχνουν την άννοια της Ελληνικής κοινωνίας και τη μεγάλη πτώση των αξιών, έναν πολιτικό εκφυλλισμό που δεν μπορεί να παράγει ενέργεια και έργο, έναν οχετό ανικανότητας και ασημαντότητας.

Μέσα σε όλα αυτά έχουμε μια υπηρεσιακή κυβέρνηση που κινείται με ύποπτες διαθέσεις, μια χώρα σε προϊούσα αποσύνθεση απο το αυξανόμενο μεταναστευτικό πρόβλημα (μια βόμβα που μπορεί να πυροδοτηθεί ανα πάσα στιγμή) και ένα ΠτΔ που δεν μιλάει καλά Ελληνικά και εκπροσωπεί τη χώρα διεθνώς. Νομίζει ο τύπος, πως όσα λέει τα ακούν μόνο οι μέσα. Λάθος όταν μιλάει τα “κεραμίδια” που πετάει τα ακούν και οι άλλοι, που τον βαθμολογούν και ξέρουν πως θα αντιδράσει σε ώρα κρίσης.

Στην ΕΕ οι πρώτες προειδοποιητικές βολές για το επερχόμενο bailin έχουν πέσει απο το Σόιμπλε ενόψει της ανακεφαλαίωσης των Ελληνικών τραπεζών και της σημερινής απόφασης για τη κατηγορoποίηση του ΧΑ στις ΜΗ αναπτυσσόμενες αγορές απο το FTSE. Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ ασχολούνται με το τί φόρεσαν οι ηλικιωμένες δημοσιογράφοι στο debate. Τόσο χάλια.

Όλα αυτά τα φαινόμενα δείχνουν μια κοινωνία στα βράχια, που επιμένει να μη θέλει να δεί και να ακούσει. Tότε θα πληρώσει.

Μερικές φορές σκέφτομαι να σταματήσω να γράφω.

Leave a Reply