«

»

May 24

Γκρεγκ Πάλαστ: Τhe Fat Bastard or Theodoros Pangalos! Τίτλος στα Ελληνικά: Ο Χοντρομπάσταρδος ή Θ. Πάγκαλος

Palast-Pangalos

 

Γενεές δεκατέσσερις περνάει τον Θεόδωρο Πάγκαλο ο δημοσιογράφος των New York Times, BBC και Guardian, Γκρεγκ Πάλαστ.

Ο Πάλαστ κατακεραυνώνει τον πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης για τις δηλώσεις του με τις οποίες επιρρίπτει ευθύνες στους Έλληνες πολίτες για την κατάσταση της Εελληνικής οικονομίας, χαρακτηρίζοντας όσους εν αποδέχονται την λιτότητα «φασίστες, κομμουνιστές ή συνομωσιολόγους»

«Δεν μου εξήγησε σε ποια από τις προαναφερθείσες κατηγορίες εντάσσεται ένας εντεκάχρονος που πεινάει», λέει ο Πάλαστ.

Ο Πάλαστ αναφέρει στοιχεία σύμφωνα με τα οποία όσοι Έλληνες καταφέρνουν να βρουν δουλειά, εργάζονται 619 ώρες το χρόνο περισσότερες από τους Γερμανούς και «πολύ μα πολύ περισσότερες» από τους Βρετανούς και τους Αμερικανούς.

Το κείμενο του Πάλαστ έχει δημοσιευθεί στην στήλη του στο περιοδικό Vice και στην προσωπική ιστοσελίδα grecpalast.com

 

Όλο το κείμενο του Γκρεγκ Πάλαστ: 

«Αν μη τι άλλο θέλαμε και οι δυο θέλαμε απεγνωσμένα καφέ και ήμασταν στην ίδια ουρά. Σε κάθε περίπτωση αποφεύγω να αναφέρομαι στο βάρος ενός ανθρώπου ή στην ηλικία του δεδομένων και των δικών μου μειονεκτημάτων. Αλλά ο συγκεκριμένος Χοντρομπάσταρδος το αποζητά. Είχα προσπαθήσει να βγάλω την εικόνα της κοιλιάς του από το μυαλό μου αλλά ένα απόκομμα των New York Times βάραινε την τσέπη μου καθώς αναφερόταν στα υποσιτισμένα παιδιά των δημοτικών σχολείων.

Ο Χοντρομπάσταρδος, ή αλλιώς Θεόδωρος Πάγκαλος, κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, θεωρεί ότι τα μικρά ελληνόπουλα πρέπει να σταματήσουν να πεινάνε. Όπως βλέπετε στην φωτογραφία κάτω ούτε εκείνος σφαδάζει από τον πόνο της πείνας. Ίσως να δείχνει ότι θα διπλώσει από τον πόνο από την δουλειά ή καλύτερα ότι δεν μπορεί να διπλώσει καθόλου.

Ο Πάγκαλος που είναι γνωστός διότι κατηγορεί τους εργαζόμενους ότι ευθύνονται για την πείνα και την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η ελληνική οικονομία. Αλλά δεν είναι δικό του το λάθος και παρόλο που ήταν αντιπρόεδρος της κυβέρνησης που αντιμετώπισε τον πυρήνα της κρίσης γιατί να θεωρηθεί υπεύθυνος για οτιδήποτε;

Ο Υπουργός Πάγκαλος είναι πολύ αγαπητός ανάμεσα στους Ευρωπαίους τραπεζίτες, στους σπεκουλαδόρους, στην Πρωσίδα Προεδρο Άγκελα Μέρκελ γιατί στην ουσία είναι ο σκύλος που γαβγίζει για το μαντρί τους: Φωνάζει ότι η χώρα του κατέρρευσε απότομα γιατί το λάδι έρρεε άφθονο, οι τεμπελχανάδες οι Έλληνες δεν μπορούσαν να δουλέψουν για περισσότερες από τρεις ώρες την εβδομάδα και έπαιρναν σύνταξη όντας ακόμη έφηβοι ώστε να μπεκροπίνουν τοπικό ουζάκι.

Ο ίδιος επιμένει να καλεί τους Έλληνες να δεχθούν την οικονομική κατοχή, την ώρα που ένας στους τέσσερις δεν έχουν δουλειά. Για το αρχείο, οι Έλληνες δουλεύουν ετησίως 619 ώρες περισσότερο από τους Γερμανούς και πολλές μα πολλές περισσότερες από τους Βρετανούς ή τους Αμερικάνους.

Καθώς ήμασταν στην ουρά για τον καφέ λοιπόν, ο Χοντρομπάσταρδος μου λέει ότι όποιος αντιδρά στην λιτότητα είναι «φασίστας ή κομμουνιστής ή συνομωσιολόγος». Δεν μου εξήγησε βέβαια σε ποια από τις προαναφερθείσες κατηγορίες εντάσσεται ένας 11χρονος που λιποθυμά από την πείνα.

Για τον Πάγκαλο, την Μέρκελ και τους καναλάρχες η Ελλάδα πήγε κατά διαόλου γιατί ολόκληρο το ελληνικό Έθνος μετατράπηκε ξαφνικά σε Έθνος κλεφταράδων και λουφαδόρων…

Αλλά υπάρχει και μια άλλη εξήγηση: η Ελλάδα είναι ένας τεράστιος τόπος εγκλήματος με τους εργαζόμενους να μην είναι οι θύτες αλλά τα θύματα – απατημένοι, με τις κρατικές βιομηχανίες τους λεηλατημένες και τις καταθέσεις τους αποστραγγισμένες από τα οικονομικά παιχνίδια.

To 2001 η Ελλάδα παράτησε τη δραχμή για το ευρώ. Η δραχμή ήταν αρκετά καλή για τον Αριστοτέλη και πολύ καλή για τον τουρισμό, την βαριά βιομηχανία της Ελλάδας. Όταν όμως ο ήλιος και η θάλασσα επαναυπολογίστικαν σε ευρώ οι τουρίστες που διέσχιζαν την Αδριατική για να φάνε κεφτέδες, προτίμησαν την βρώμικη – φθηνή τουρκική Λίρα. Οι τουρίστες που επισκέπτονταν την Ελλάδα πριν το ευρώ ήταν κατά εκατομμύρια περισσότεροι από αυτούς που επέλεγαν την Τουρκία. Πέρσι όμως συνέβη το αντίθετο με εκατομμύρια τουρίστες να μαυρίζουν στην Τουρκία.     

Με τα δημόσια οικονομικά να αιμορραγούν, η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ του υπουργού Πάγκαλου σε συνεργασία με την αντιπολίτευση ξεκίνησε ένα περίπλοκο διεθνές υπόγειο παιχνίδι δανεισμού, για την απόκρυψη των απωλειών από το λαό και κυρίως από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Αλλά όταν πέρασαν από την δραχμή – που τόσο αγαπούσαν οι τουρίστες – στο ευρώ πείραξαν τα νούμερα του ελλείμματος. Γιατί το έκαναν αυτό; Γιατί το ευρώ είναι κάτι περισσότερο από νόμισμα. Είναι ένα πλέγμα νόμων και κανονισμών που απαγορεύει να υπάρχει χώρα με έλλειμμα πάνω από 3%.

Αυτό όμως είναι αδύνατο να γίνει σε μια περίοδο ύφεσης καθώς απαιτεί περικοπές δαπανών όταν αυτές είναι πιο απαραίτητες από ποτέ. Φοβούμενη λοιπόν η Ελλάδα ότι θα μείνει έξω από τον χορό του ευρώ στράφηκε στην Goldman Sachs. Εκείνη μαγείρεψε τα νούμερα για το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 400 εκατομμυρίων δολαρίων. Όταν όμως το κόλπο αποκαλύφθηκε το 2009 οι Έλληνες κλήθηκαν να πληρώσουν τα σπασμένα στους ομολογιούχους. Το ποσό ανερχόταν σε 14.000 δολάρια ανά οικογένεια.

Όταν ήμουν ερευνητής του αμερικανικού Υπουργείου Δικαιοσύνης – την περίοδο που υπήρχε ακόμη δικαιοσύνη στις ΗΠΑ – θα είχαμε ονομάσει «απάτη των αγορών» το κόλπο με τα παράγωγα, θα είχαμε συλλάβει τους υπαίτιους ή στην καλύτερη των περιπτώσεων θα τους είχαμε αναγκάσει να επιστρέψουν την «μίζα».

Πρέπει λοιπόν να πληρώσει η Goldman Sachs; Όχι κατά τον Πάγκαλο που θεωρεί ότι το θύμα είναι εξίσου υπεύθυνο με τον θύτη κάτι που αποδεικνύεται από το «μαζί τα φάγαμε». Αλλά οι φωτογραφίες δείχνουν ότι μόνο ο Πάγκαλος, και όχι ο 11χρονος μαθητής του άρθρου των NYT, τα έφαγε όλα.

Θα πήγαινα για μεσημεριανό μαζί με τον Πάγκαλο για να καταλάβω ακριβώς τις απόψεις του αλλά έφυγε με έναν ρόγχο παχύδερμου όταν τον ρώτησα για τον πρώην πρωθυπουργό της Ισλανδίας που κατέληξε στην φυλακή επειδή υπέκρυψε παιχνίδια με την οικονομία της χώρας. Ίσως δεν ήθελε να φάμε παρέα γιατί τον ρώτησα εάν πιστεύει ότι πρέπει και αυτός να πάει στην φυλακή.

 

Πηγές:

http://www.topontiki.gr/article/53361/Pagkalos-o-xontrompastardos-Ellinas-upourgosrn

http://www.gregpalast.com/my-big-fat-greek-minister/#more-8150

Leave a Reply